Zarządzanie zapytaniami klientów: Live Chat, WhatsApp, Facebook i SMS/MMS
- Wstęp
- Odbieranie wiadomości na czacie
- Używanie szablonów szybkich odpowiedzi
- Przekazywanie czatu
- Dodatkowe działania
- Wyświetlanie informacji o użytkowniku
- Wysyłanie obrazów i plików
- Oznaczanie czatu jako „Obsłużony”
- Blokowanie użytkownika lub zakończenie sesji czatu
- Archiwizowanie/Zamykanie czatu
- Ustawienia czatu
- Zobacz również
Wstęp
Funkcja czatu w 3CX nie służy jedynie do komunikacji między współpracownikami. Umożliwia również agentom obsługi klienta szybkie i wygodne odpowiadanie na zapytania przesyłane za pośrednictwem Live Chat, WhatsApp, Facebooka oraz SMS/MMS – wszystko z poziomu jednego intuicyjnego interfejsu.
Odbieranie wiadomości na czacie
Wiadomości czatowe są kierowane do określonych kolejek lub numerów wewnętrznych. Typ rozmowy czatowej jest oznaczony odpowiednią ikoną: Live Chat na stronie internetowej , WhatsApp , Facebookoraz SMS/MMS . Wiadomości wewnętrzne nie są oznaczone żadną ikoną.
Jeśli czat pochodzi od nieznanego kontaktu, pojawi się opcja „Add contact” (Dodaj kontakt), „Reply” (Odpowiedz) lub „Ignore” (Ignoruj).
Czaty są widoczne dla agentów przypisanych do danej kolejki. Administrator może skonfigurować strategię przypisywania wiadomości (np. pierwszy dostępny agent, trzech najaktywniejszych agentów itp.).
Każdy agent może zobaczyć trwające rozmowy do momentu, aż któryś z agentów przejmie czat. Gdy agent odpowie na wiadomość, rozmowa zostaje przypisana do niego i żaden inny agent nie ma już do niej dostępu. Alternatywnie można:
- Kliknąć rozmowę czatową, a następnie ikonę „Przejmij” w prawym górnym rogu. Od tego momentu rozmowa zostaje przypisana do Ciebie, a inni agenci tracą do niej dostęp.
Używanie szablonów szybkich odpowiedzi
Odpowiadaj na wiadomości czatowe – w tym Live Chat, WhatsApp, Facebook i SMS – szybciej dzięki szablonom wiadomości.
- Kliknij ikonę szablonów w lewym dolnym rogu panelu czatu, aby rozwinąć listę dostępnych szablonów. Tylko Managerowie, Właściciele Grup i Administratorzy Systemu mają uprawnienia do zarządzania szablonami czatu.
- Użyj opcji wyszukiwania, zakładek kategorii lub rozwijanej listy języków, aby przefiltrować szablony.
- Kliknij wybrany szablon – jego treść automatycznie pojawi się w panelu odpowiedzi, gotowa do edycji lub natychmiastowego wysłania.
Przekazywanie czatu
Możesz uznać, że sprawa wymaga przekazania innemu agentowi.
- Podczas rozmowy czatowej kliknij przycisk „Transfer” (Przekaż) w prawym górnym rogu.
- Wyszukaj agenta, do którego chcesz przekazać czat, wpisując jego nazwisko lub numer wewnętrzny.
- Kliknij wybranego agenta – czat zostanie przekazany, a Ty nie będziesz już mieć dostępu do rozmowy.
Dodatkowe działania
Dostępnych jest wiele opcji zarządzania czatami, które ułatwiają skuteczne prowadzenie rozmów i pozyskiwanie dodatkowych informacji o klientach.
Wyświetlanie informacji o użytkowniku
W zależności od rodzaju czatu możesz uzyskać dodatkowe informacje o rozmówcy.
- Kliknij przycisk menu w prawym górnym rogu.
- Wybierz opcję „Information” (Informacje).
- Z tego poziomu możesz:
- Wysłać e-mail lub dodać użytkownika czatu na żywo do kontaktów.
- Zadzwonić do użytkownika WhatsApp lub dodać go do kontaktów.
- Zadzwonić, wysłać SMS lub dodać użytkownika SMS do kontaktów.
- Przejrzeć historię interakcji tego użytkownika ze wszystkimi agentami i działami.
Wysyłanie obrazów i plików
Pliki można wysyłać metodą „przeciągnij i upuść” lub klikając ikonę „Załącz dokument” w prawym dolnym rogu. Obsługiwane są następujące formaty plików:
- Dokumenty: Acrobat (PDF), MS Office (DOC, DOCX, PPT, PPTX, XLS, XLSX), zwykły i sformatowany tekst (TXT, RTF).
- Obrazy: JPG, PNG, GIF, BMP, WEBP, TIFF, HEIF.
Oznaczanie czatu jako „Obsłużony”
Gdy rozmowa z klientem dobiegnie końca, kliknij przycisk „Dealt with” (Obsłużone), aby zamknąć i zarchiwizować czat.
Jeśli czat nie jest oznaczony jako „Obsłużony” i został „Zajęty” przez agenta, następnym razem, gdy ten sam klient wyśle wiadomość, nowa wiadomość zostanie dostarczona do skrzynki odbiorczej tego agenta, a nie zgodnie ze skonfigurowanym routingiem do grupy lub kolejki.
Blokowanie użytkownika lub zakończenie sesji czatu
Te funkcje są dostępne wyłącznie dla czatu na stronie internetowej. Pozwalają one zablokować użytkownika przed ponownym nawiązaniem kontaktu lub zakończyć czat, informując klienta o jego zamknięciu.
- Kliknij menu w prawym górnym rogu głównego okna czatu.
- Wybierz „End chat session” (Zakończ sesję czatu) – użytkownik otrzyma powiadomienie o zakończeniu czatu.
- Wybierz „Block anonymous user” (Zablokuj anonimowego użytkownika) – użytkownik zostanie zablokowany na podstawie adresu IP i nie będzie mógł ponownie korzystać z czatu na stronie internetowej.
Archiwizowanie/Zamykanie czatu
Archiwizowanie czatu usuwa rozmowę z głównego widoku lub zakładki „Recents” (Ostatnie).
W oknie czatu kliknij menu , a następnie wybierz „Archive” (Archiwizuj). Rozmowa zostanie usunięta z głównego okna czatu. Dostęp do zarchiwizowanych czatów można uzyskać z rozwijanego menu w prawym górnym rogu.
W widoku archiwum kliknij menu obok konkretnego czatu, aby:
- Przekazać czat do innego agenta.
- Przywrócić czat z archiwum („Unarchive”).
- Usunąć rozmowę („Delete”).
Ustawienia czatu
Przejdź do „Settings” (Ustawienia) > „Chat” (Czat), aby skonfigurować:
- Show chat toaster – włącz powiadomienia czatu w formie wyskakujących okienek i/lub powiadomień przeglądarkowych
- Play chat notification – włącz i wybierz spersonalizowany dźwięk powiadomień.
Uwaga: Niestandardowe powiadomienia czatu są dostępne wyłącznie w 3CX Web Client/aplikacji desktopowej oraz aplikacji 3CX na iOS.
Zobacz również
- 3CX Web Client
- Aplikacja 3CX na iOS
- Aplikacja 3CX na Androida
- Konfiguracja WhatsApp
- Konfiguracja Facebooka
- Konfiguracja Live Chat
Ostatnia aktualizacja
Ten dokument został ostatnio zaktualizowany 11 września 2023
https://www.3cx.pl/docs/czat-biznesowy/
