Konfiguracja działów
Wprowadzenie
Działy mają kluczowe znaczenie dla sprawnego działania systemu 3CX, ponieważ definiują jednostkę organizacyjną posiadającą własne godziny pracy, strefę czasową, język i inne ustawienia – mimo że w razie potrzeby można je nadpisać na poziomie użytkownika.
W trybie Multi-Company każdy dział staje się oddzielnym i odizolowanym tenantem centrali PBX.
Ustawienia te są stosowane do wszystkich członków działu. Do działu można również przypisać wirtualnych recepcjonistów, SIP Trunki oraz dowolne numery wewnętrzne systemu.
Użytkownikom przypisywane są role, które obowiązują we wszystkich działach, których dany użytkownik jest członkiem. Poprzez konfigurację działów można delegować zadania i ograniczać role użytkowników tylko do określonych działów; więcej informacji o rolach dostępu znajdziesz tutaj.
Członkowie działu
Aby dodać członków do działu:
- W Konsoli Administracyjnej przejdź do „Admin” → „Departments” (Działy).
- Kliknij dział, do którego chcesz dodać członków.
- Kliknij przycisk „Add” (Dodaj).
- Wybierz jednego lub więcej użytkowników, których chcesz dodać do działu, i kliknij przycisk „OK”.
Opcje
Aby skonfigurować opcje działu:
- W Konsoli Administracyjnej przejdź do „Admin” → „Departments” (Działy).
- Kliknij dział, dla którego chcesz skonfigurować opcje.
- Kliknij przycisk „Options” (Opcje).
- W oknie dialogowym „Options” (Opcje) możesz skonfigurować następujące elementy:
- „Department name” (Nazwa działu).
- „Department Prompt Set” (Zestaw komunikatów działu) oraz „Department Language” (Język działu):
- wybrany zestaw komunikatów będzie używany w menu wirtualnego recepcjonisty i poczty głosowej;
- wybrany język będzie używany w powiadomieniach e-mail, takich jak wiadomości powitalne i zaproszenia na spotkania;
- jest to przydatne, ponieważ pozwala na ustawienie różnych języków dla poszczególnych działów, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- „Outbound Rules” (Reguły wychodzące):
- ta sekcja ma charakter informacyjny i pozwala szybko sprawdzić, które reguły połączeń wychodzących są dostępne dla użytkowników w tym dziale.
- „Publish department information to all extensions” (Publikuj informacje o dziale dla wszystkich numerów wewnętrznych):
- gdy opcja jest włączona, członkowie tego działu stają się widoczni dla użytkowników, którzy nie należą do tego działu;
- gdy opcja jest wyłączona, członkowie tego działu są ukryci przed użytkownikami spoza niego;
- należy pamiętać, że ma to znaczenie dla użytkowników będących członkami wielu działów.
- „Transcription” (Transkrypcja):
- pozwala wybrać, czy wiadomości poczty głosowej i/lub nagrania mają być poddawane transkrypcji.
- „Department Music on Hold” Muzyka na czekaniu działu (Update 10 i nowsze)
- Funkcja Muzyka na czekaniu działu pozwala każdemu działowi (lub firmie w systemie multi-tenant) ustawić własną muzykę na czekaniu dla standardowego zawieszania połączeń przez numery wewnętrzne. Można w niej zawrzeć własną muzykę, ogłoszenia, informacje o marce, noty prawne lub komunikaty w konkretnym języku.
- Nagrania i pliki audio dodane jako pliki „Department Music on Hold” przez osoby z rolą Właściciela Systemu lub Administratora Systemu są udostępniane w całym systemie i mogą być używane we wszystkich innych lokalizacjach muzyki na czekaniu przez wszystkie działy.
- Dodatkowo, w trybie Multi-Company można skonfigurować następujące opcje:
- „User Extension Range” (Zakres numerów wewnętrznych użytkowników):
- pozwala ustawić zakres, w jakim mogą być tworzone numery wewnętrzne użytkowników w tej firmie/dziale.
- „System Extension Range” (Zakres systemowych numerów wewnętrznych):
- pozwala ustawić zakres, w jakim mogą być tworzone numery systemowe w tej firmie/dziale.
- „Trunk Limit” (Limit trunków):
- maksymalna liczba trunków SIP, które może utworzyć ten dział.
- „Department Music on Hold” (Muzyka na czekaniu działu):
- nagrania i pliki audio dodane jako pliki „Department Music on Hold” przez Właściciela Firmy/Działu są dostępne wyłącznie w obrębie tej firmy/działu.
- Właściciele firm/działów mogą również uzyskać dostęp do opcji działu („Department Options”) poprzez swój panel kontrolny („Admin Dashboard”).
Ograniczenia widoku połączeń
Działy pozwalają skonfigurować, które połączenia może widzieć konkretny użytkownik działu oraz jakie interakcje z połączeniami są dla niego dozwolone.
Mimo że ustawienia te wprowadza się na poziomie użytkownika w zakładce „View” (Widok), definiują one operacje dozwolone dla użytkownika w działach, których NIE jest on członkiem.
W tym przykładzie numer wewnętrzny 101:
- jest członkiem WYŁĄCZNIE działu Marketing;
- jego połączenia są widoczne dla innych członków działu Marketing („Show My Calls”);
- może wykonywać funkcje „Barge-In, Listen, Whisper” (Wtrącanie się, Słuchanie i Szeptanie) wobec użytkowników działu Marketing, a TAKŻE wobec użytkowników będących członkami działu Sales Engineering;
- może widzieć informacje o statusie („See Presence”) dla działu Marketing, a TAKŻE dla użytkowników będących członkami działu Sales Engineering;
- może widzieć trwające połączenia („See Calls”) innych członków działu Marketing;
- może wykonywać operacje na połączeniach („Call Operations”), takie jak przejmowanie (pickup), parkowanie i przełączanie (transfer) trwających rozmów innych członków działu Marketing;
- może wykonywać operacje na użytkownikach („User Operations”), takie jak zmiana statusu, ustawianie przypomnień i przeglądanie reguł przekierowań dla innych członków działu Marketing.
Możesz zastosować podobne ustawienia dla wielu użytkowników jednocześnie, korzystając z funkcji edycji masowej:
- Wybierz wielu użytkowników na stronie „Admin” → „Users” (Użytkownicy).
- Kliknij przycisk „Edit” (Edytuj).
- Przejdź do zakładki „View” (Widok) i edytuj uprawnienia tak samo jak dla pojedynczego użytkownika:
- „Disabled” (Wyłączone): Nie można aktywować tego uprawnienia dla wybranych użytkowników.
- „Empty” (Puste): Uprawnienie jest obecnie nieaktywne dla wszystkich wybranych użytkowników.
- „Dashed” (Kreska): Uprawnienie jest obecnie aktywne tylko dla niektórych wybranych użytkowników.
- „Active” (Aktywne): Uprawnienie jest obecnie aktywne dla wszystkich wybranych użytkowników.
Zobacz również
- Jak skonfigurować godziny pracy
- Tworzenie numerów wewnętrznych użytkowników
- IVR / wirtualny recepcjonista
- Wyjaśnienie ról dostępu użytkowników
Ostatnia aktualizacja
Ten dokument został ostatnio zaktualizowany 3 sierpnia 2026 r
https://www.3cx.pl/docs/administrator/dzialy/
