Konfigurowanie nagrywania rozmów
Wstęp
Funkcja nagrywania rozmów umożliwia rejestrowanie połączeń w celach zgodności oraz szkoleń. Na stronie „Recordings” (Nagrania) możesz wyszukiwać i zarządzać nagraniami rozmów, a także pobierać lub usuwać nagrania. Archiwizacja nagrania spowoduje usunięcie go z lokalnej pamięci i skopiowanie do zdalnej lokalizacji. Opcja „Wyczyść” umożliwia masowe usuwanie i przenoszenie nagrań.
Konfigurowanie nagrywania rozmów
Aby skonfigurować nagrywanie rozmów:
- Przejdź do „Storage” (Przechowywanie danych) i włącz „Remote Data Storage & Archive” (Zdalne przechowywanie danych i archiwizowanie).
- Skonfiguruj lokalizację, w której mają być przechowywane nagrania. W polu „Location Type” (Typ lokalizacji) - wybierz jedną z następujących opcji dla swojego zdalnego archiwum:
- FTP - ustaw odpowiednią ścieżkę sieciową serwera (ftp://, ftps://, ftpes://), użytkownika i hasło, aby przechowywać nagrania na zdalnym serwerze FTP.
- Google Storage - prześlij zapisany klucz JSON i kliknij „Connect” (Połącz), aby wybrać ścieżkę w zasobniku Google Cloud Storage. Zobacz więcej informacji na temat konfiguracji Google Cloud Storage.
- SMB - ustaw ścieżkę sieciową serwera SMB (Server Message Block) wraz z odpowiednią domeną, nazwą użytkownika i hasłem do udziału sieciowego Windows.
- SFTP - SSH File Transfer - ustaw ścieżkę serwera SSH (Secure SHell) wraz z odpowiednią nazwą użytkownika, hasłem i/lub kluczem OpenSSH. Zobacz więcej informacji na temat tworzenia i/lub konwertowania kluczy OpenSSH. Poniższe usługi SFTP nie są obsługiwane:
- MS Azure Blob Storage
- AWS S3 Buckets - prześlij plik konfiguracyjny IAM, uzyskaj Access Key ID i Secret, wybierz region z nazwą bucketa. Zobacz więcej informacji o tym, jak konfigurować buckety AWS S3.
- Możesz również używać magazynu plików konta Microsoft Sharepoint / MS 365. Zobacz przewodnik, jak to skonfigurować.
- Włącz Nagrania (Enable Recordings) i określ, kiedy nagrania powinny być przenoszone do archiwum.
- Ustaw Tymczasową lokalizację nagrań (Temporary Recording Location) - jest to folder, w którym nagrania są przechowywane lokalnie, zanim zostaną zarchiwizowane. Należy wybrać folder poza katalogiem instalacyjnym 3CX.
- Kliknij „OK”, aby zastosować ustawienia.
⚠ Istotne kwestie do zapamiętania
- Nie ustawiaj lokalizacji nagrań w żadnym z lokalnych folderów instalacyjnych 3CX, ponieważ są one usuwane podczas deinstalacji.
- Ustawienie lokalnej ścieżki nagrań w systemie Linux wymaga, aby określony katalog był własnością użytkownika phonesystemi miał odpowiednie uprawnienia do zapisu przez centralę PBX.
- Limit nagrań (GB) – ustaw limit dla nagrań rozmów w gigabajtach (GB), aby zatrzymać nagrywanie, gdy zostanie osiągnięty ten limit.
- Usuń tymczasowe nagrania starsze niż – usuwa tymczasowe nagrania starsze niż X dni.
- Nagrania nie są zapisywane na dysku, gdy „Disk Protect Mode” (Tryb ochrony dysku) jest włączony w „Event Log” (Dzienniku zdarzeń) > „Notifications” (Powiadomienia) > „Hard disk is at or near capacity” (Dysk twardy jest prawie pełny). Jest to wywoływane, gdy na dysku pozostaje mniej niż 500 MB wolnego miejsca, a administrator otrzymuje powiadomienie e-mail.
Zobacz również
- Dowiedz się, jak tworzyć i konwertować klucze OpenSSH
- Łączenie systemów 3CX (Mosty)
- Zobacz, jak używać dziennika aktywności, aby zidentyfikować przyczynę, dla której połączenie nie dociera do swojego celu
- Obsługiwane telefony IP
- Zobacz, jak włączyć funkcję oddzwonienia po nieudanym ślepym transferze
Ostatnia aktualizacja
Ten dokument został ostatnio zaktualizowany 27 sierpnia 2025
https://www.3cx.pl/docs/administrator/nagrywanie-rozmow/
